Bahçenizde Daima Yan Yana Yetiştirmeniz Gereken 26 Bitki

06-10-2021 16:47
Bahçenizde Daima Yan Yana Yetiştirmeniz Gereken 26 Bitki

Bir bitki türünün avantajlarının diğer bitki türünün yararına kullanılmasını sağlayan kardeş bitkiler yöntemi ile ekolojik, sağlıklı ve de göz alıcı bir bahçeye sahip olabilirsiniz.

Ekolojik bahçeciliğin peşinden giden bahçıvanlar için kardeş bitkiler yöntemi ile ekim dikim yapmak yaygın bir kültür. Farklı bitki türlerinin güzel ve sağlıklı bir bahçe için gerekli olduğu gerçeğinden yola çıkan kardeş bitkiler yöntemi yine bitkilerin kendinden güç alarak harika bahçeler yaratmayı olanaklı kılıyor. Örneğin bu sistemle uzun boylu bitkiler, güneşe duyarlı kısa bitkiler için gölge oluşturuyor. Bunun yanında bazı bitkiler yararlı böceklerin ürüne çekilmesini sağlarken kimileri de zararlıların bitkiden uzak tutulmasına yardımcı oluyor. Bu mantıktan hareketle işte birlikte yetiştirmenin fayda sağlayacağı 26 bitki:

  • Gül ve sarımsak

Bahçıvanlar,  uzun zamandır gülleri sarımsaklarla birlikte yetiştiriyor. Çünkü sarımsaklar gül üretiminde karşılaşılabilecek zararlıları geri püskürtüyor.

  • Kadife çiçeği ve kavun

Bazı kadife çiçeği çeşitleri, kavunun köklerinde bulunan nematodları kimyasal işlemler kadar etkin bir şekilde kontrol altına alıyor.

  • Domates ve lahana

Domates, lahana yapraklarını çiğneyerek büyük delikler oluşturan lahana yaprak güvelerini kovuyor.

  • Hıyar ve Latin çiçeği

Latin çiçeğinin asma kökleri, büyümekte olan hıyar ve salatalık bitkileriyle kusursuz bir yayılma gösteriyor. Latin çiçekleri hıyardaki böcekleri kovmasıyla da ün yapmış durumda.

  • Biber ve kazayağı

ABD’nin Gürcistan eyaletinde yapılan bir çalışmada yaprak güvelerinin kazayağı ve kanarya otundan biber bitkisini tercih ettiğini ortaya çıkarıldı. Yabani otların tohumlarını koymadan önce çiçekleri çıkardığınızdan emin olun.

  • Lahana ve dereotu

Dereotu, lahana ailesinden brokoli ve Brüksel lahanası gibi ürünler için ideal bir ortak. Lahanalar, yumuşak dereotunu desteklerken, dereotları da lahana kurtları ve diğer böceklerin kontrolünü sağlayan küçük arıları bitkiye çekiyor. (Ancak kesinlikle havuç ve dereotunu yan yana yetiştirmemelisiniz.)

  • Mısır ve fasulye

Fasulyeler; cüce ağustos böcekleri, tırtıl ordusu ve yaprak böcekleri gibi mısırın baş belalısı olan zararlılara karşı etkili olan yararlı böcekleri çekiyor. Bunun yanında fasulye sarmaşıkları, mısır saplarına tırmanıyor.

  • Marul ve uzun çiçekler

Altın ağaç (tütün çiçeği) ve örümcek çiçeği, marul yetiştiriciliğinde en uygun gölge tonunu sağlıyor.

  • Turp ve ıspanak

Ispanakların arasına turp ekmek, yaprak güvelerini ıspanaktan uzak tutuyor. Yaprak güvelerinin turp yapraklarına zarar vermesi ise toprak altındaki ürünün büyümesine herhangi bir şekilde etki etmiyor.

  • Patates ve beyaz kuduz otu

Bir çitten daha iyi olan 81 sınır bitkisinden biri olan beyaz kuduz otu, sahip olduğu küçük çiçeklerle yırtıcı yaban arıları gibi faydalı böcekleri çekiyor. Patates gibi gür bitkilerin yanına bu bitkiyi ekin ya da brokoli gibi kemer şeklini alan bitkilerinin altının canlı bir zemin örtüsüyle kaplanmasına izin verin. Ayrıca bu çiçeğin güzel kokusu yaz boyunca bahçenize yayılmaya devam ediyor.

  • Karnabahar ve zinya (kirlihanım) çiçeği

Zinya (kirlihanım) çiçeğinin bitki özü, karnabaharın korunmasına yardımcı olan uğur ve böceği ve çeşitli böcekleri cezbediyor.

  • Lahana ve kedi otu (kedi nanesi)

Yapılan çalışmalar lahanalar arasında yetiştirilen kedi otunun (kedi nanesi) lahanada zarara neden olan pire böceğini azalttığını gösteriyor.

  • Çilek ve çörek otu

Uzun ve mavi çiçekli çörek otu, geniş çilek sıralarının içerisine ekildiğinde muhteşem bir görüntü oluşturuyor.

 

http://www.hobitar.com/index.php?/class/INNOVAEditor/assets/yıldız çiçeği.pngdo=catalog/quickOrder&products%5B0%5D%5Bid%5D=982&products%5B0%5D%5Bamount%5D=1

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.