Chia Tohumu Nedir? Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

04-03-2022 09:38
Chia Tohumu Nedir? Faydaları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

İlk vegan ve vejetaryen restoranlarının menülerine giren sonrasında sağlıklı menü alternatifleri sunan pek çok restoranın yiyecek menüsü içine dahil olan chia tohumunu artık yerel süper market raflarında bile rahatlıkla görmek mümkün.

Son yılların "mucize” besinleri arasına adını yazdıran chia tohumu nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır? Chia tohumu zayıflatır mı? Gibi merak ettiğiniz sorularınız varsa bu yazı tüm bu sorularınıza yanıt olacak.

Adaçayı ailesinin bir üyesi olan ve botanikte Salvia hispanica ismi ile anılan bitkinin ortak ismine chia adı veriliyor. Besinlerin içinde tüketilen de bu bitkinin tohumları aslında. Kökenleri Orta Amerika’ya uzanan bitkinin tohumları, Aztecler ve yerli Amerikalıların beslenme biçiminde de önemli bir yer tutuyordu.

Tarihin en eski reçeteleri arasından bize göz kırpan chia tohumunu bugün küresel bir besin haline getiren ise hiç kuşkusuz lezzetinden öte sağlık için son derece faydalı vitamin ve mineralleri içinde barındırıyor olmasından geliyor. Zira chia tohumları mükemmel bir omega-3 yağ asidi kaynağı olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda mükemmel bir lif kaynağı olmasının yanında; demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko dahil olmak üzere protein ve mineraller bakımından da bir hayli zengin. Bu zenginlik de onu sağlıklı beslenmek isteyenlerin peşinden koşacakları bir besin haline getiriyor.

 
 

Öyle ki yapılan araştırmalar, sağlıklı bir beslenme reçetesine chia tohumlarının dahil edilmesinin; kolesterol, trigliserit ve kan basıncını düşürdüğü gibi sonuçlar doğuruyor. Öte yandan kardiyovasküler risk faktörlerinin azalmasına da chia tohumlarının yardımcı olabileceğini düşünülüyor.

Chianın faydaları nelerdir?

  • Günümüzde süper gıda olarak adlandırılan chia, çok az kalori taşımasına rağmen besin değeri açısından oldukça besleyicidir. İçerdiği lifler sayesinde uzun süre tokluk hissi verdiği için zayıflama diyetlerinin vaz geçilmezi durumunda.
  • Yüksek oranda antioksidan içeren chia tohumları, bu özelliği ile gençlik iksiri ve kansere karşı koruma kalkanı olarak da sayılabilir.
  • Yüksek lifli yapısı su ile birleştiğinde şişerek midenizde daha fazla yer kaplar. Bu da uzun süre tok hissetmenize yol açar. Ve lifler kan şekerini dengelediği için diğer karbonhidratlı besinler gibi çabuk acıktırmaz. Üstelik chianın içerdiği lifler bağırsaklardaki yararlı bakterilerin beslenmesi için de uygun ortam sağlar. Bu bakımdan bağırsak dostudur.
  • Chia tohumları yüksek miktarda protein içerir. Protein zayıflama diyetleri için son derece önemlidir. Tok hissettirir, atıştırma isteğini azaltır, kasları besler. Vegan veya vejetaryen beslenenler için iyi bir protein kaynağıdır.
  • Yüksek oranda omega-3 içerir. En kaliteli yağlar içerisinde bulunan omega-3 tam bir beyin ve sinir sistemi dostudur.

Chia tohumları nasıl yenir?

Chia tohumları çiğ olarak veya çeşitli yemeklerle birlikte tüketilebilir. Tahıl, pirinç, yoğurt veya sebzeler üzerine kıyılmış (ezilmiş) veya bütün chia tohumlarını serpebilirsiniz. Chia tohumu çok emicidir ve suya batırıldığında jelatinimsi bir doku geliştirir ve bu dönüşümü pişmiş tahıl veya başka yemeklere karıştırılmasını kolaylaştırır.
Tohumlar chia bitkisinin tek önemli parçası değildir; filizler de yenilebilir. Onları salatalara, sandviçlere ve diğer yemeklere eklemeyi deneyebilirsiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.