Hobi bahçesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

28-12-2021 17:39
Hobi bahçesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

Hobi bahçeciliği kentlerde yaşayan insanlar arasında giderek yaygınlaşıyor. Kentli insanı doğayla buluşturan hobi bahçelerini hazırlarken 8 ana unsura mutlaka dikkat etmek gerekir.

Son yıllarda şehirde yaşayan kişiler arasında yeni bir trend ortaya çıktı: hobi bahçeciliği. Beton yapılar içerisinde yaşayan ancak yeşilliğe ve doğaya özlem duyanlar, evlerinin bahçelerinde, balkonlarında ve hatta cam önlerinde kendi küçük tarım alanlarını yaratıyor. Sahip oldukları kısıtlı alanlarda sonsuz bir dünya yaratmak isteyenler oluşturdukları bu alanlarda çeşitli bitkiler yetiştirerek hem kendi yetiştirdikleri ürünleri tüketmenin tadına varıyor, hem de günlük hayatın stresinden bir nebze olsun uzaklaşıyor.

Tarımla amatör olarak uğraşmanın çeşitli yolları var. Bahçede, balkonda veya evin içinde bitki yetiştirmenin de kendine özgü kuralları bulunuyor. Bunların en başında bitkinin, ihtiyacı olan gün ışığını alabileceği en doğru yere ekilmesi, mekâna uygun olan ürünün seçilip yetiştirilmesi gibi adımlar geliyor.

Hobi bahçesi oluştururken de dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Bahçenizi hazırlarken uyacağınız sekiz adım, işlerinizi oldukça kolaylaştıracak:

1- Sabah, öğlen ve akşam bahçenizin fotoğrafını çekerek ne kadar güneş aldığını belirleyin. Sebzeler günde 6 saat gün ışığına ihtiyaç duyarlar.

2- Gün ışığının geldiği noktaları dikkate alarak bahçe içerisinde ekim yapacağınız alanın çevresini işaretleyin.

3- Toprak analizi yaptırın. Böylelikle toprağınızın ihtiyacı olan besin içeriğini ve eklemeniz gereken gübre miktarını öğrenebilirsiniz.

4- Ekim yapacağınız alanın etrafını şerit halinde kazarak alana son şeklini verin. Böylece ekili alana yapacağınız işlemlerden bahçenin geri kalanı etkilenmez.

5- Çim biçme makinesi yardımıyla, ekim yapacağınız alanın içindeki çimleri biçin.

6- Belirlediğiniz alanın etrafını kenarlıklarla çevreleyin. Böylece çimlerin, sizin ekim alanınıza girmesini önlemiş olursunuz.

7- Toprak analizi sayesinde öğrendiğiniz, toprağınızın ihtiyacı olan gübre tipini bahçenize uygulayın.

8- Bir kürek yardımıyla toprağa organik madde ekleyin. Organik maddeler drenajı iyileştirir ve toprağın besin değerini arttırır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.