Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Orkide Çiçeği Sulama ve Budama Yöntemleri Nelerdir?

27-01-2022 11:24
Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Orkide Çiçeği Sulama ve Budama Yöntemleri Nelerdir?

Orkideleriniz için orkide bakımı nasıl yapılır? önerilerine mutlaka göz atın. Zarif ve sağlıklı orkide yetiştirmenin sırrı bitkinin ihtiyaçlarını göz etmekten geçiyor.

Zarafet, asalet ve masumiyetin sembolü haline gelen orkideler tüm dünyada en çok sevilen çiçekler arasında yer alıyor. Çok yıllık bitki olan orkideler bir kez alındıktan sonra uzun yıllar yaşayabilir ve evinizi süslemeye devam eder. Aslen tropik iklime has bir bitki olan orkideler gerçek yaşam alanlarında tropik orman ağaçlarının gövdelerinde yaşamlarını sürdürürler. Ancak bugün uygun sıcaklık ve bakım koşulları sağlandığında dünyanın hemen her bölgesinde yetiştirilebiliyorlar.

Orkide Bakımı

Orkide bakımı zor gibi görünen çiçekler arasındadır ancak bu bitkinin temel bazı ihtiyaçlarını karşıladığınız takdirde düzenli çiçek açan ve uzun yıllar canlılığını koruyan orkidelere sahip olmak zor değil.

Orkidelerin bakım istekleri

Orkide ailesi yaklaşık 35 binin üzerinde tür, yüz binin üzerinde meleziyle dünyanın en geniş çiçekli bitki ailelerinden biridir. Bu kadar çeşide sahip olan orkidelerin her bir türü için ayrı bir yetiştirme koşulu sağlamak elbette ki gerekmiyor. Ancak temel bazı türlerde ufak farklılıkları gözetmek bu bitkinin sağlıklı büyümesi için yeterli olacaktır.

Örneğin; evinizin ortalama sıcaklık durumunu dikkate alırsanız phalaenopsis, doritis ve bazı paphiopedilum, dendrobium türleri sıcak seven orkide türleridir. Genel olarak en iyi yetişme sıcaklıkları 18-27 derece arasında ki sıcaklıklardır. Cymbidium, odontoglossum, miltonias ve bazı paphiopedilum, dendrobium türleri soğuk seven orkide türleridir. Bu türler için en iyi yetişme sıcaklıkları 12 - 21 derece arasında ki sıcaklıklardır.

Orkide nasıl sulanır?

Bu bitkiler için önem verilmesi gereken bir diğer nokta ise nemliliktir. Tropik bölgelere has o nemli iklim havasını evinizde basit uygulamalarla oluşturduğunuzda orkideleriniz harika güzelliklerini koruyacaktır. Orkideler için %40-80 arası bağıl nem uygundur. Çakıl dolu tepsilere su doldurmak suretiyle bitkinin nem miktarı artırılabilir. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken nokta orkide saksısı çakıl üzerine oturtulduğunda su seviyesinin çakıllardan altta olmasını sağlamak gerekir. Spreyle günlük su püskürtmek de nem oranını artırmaya yardımcı olur.

Orkide nerede yetiştirilir?

Ve orkide yetiştirmenin bir püf noktası daha; evin hangi penceresine yerleştirirseniz yerleştirin öğlen dik gelen güneş ışınlarından bitkiyi korumanız gerekir. Orkideleri perde veya jaluzi arkasına yerleştirmek orkidenin gerçekte yetiştiği kırılarak gelen güneş ışınlarına sahip orman ortamını sağlayacaktır.

Bitkinin sulama sıklığı ortamın bağıl nemine, saksı harcının yapısına, saksı türüne (toprak veya plastik) ve büyüklüğüne göre değişim gösterebilir. Genel olarak orkideler iki sulama arasında kurumayı severler. Yavru orkideler, etli köklü ve yaprakları ince orkideler sürekli nemli kalmayı tercih ederler.

Orkide yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler

Orkidelerin bol çiçek açması için her yıl topraklarını mutlaka değiştirin ve temiz taze orkideler için hazırlanmış özel toprakla saksılarını doldurun. Bol bol ama doğrudan güneş almayan çok aydınlık ve havadar bir yerde, sürekli sıcak ortamda tutun. Doğal yaşam alanlarının tropik orman ağaçlarının gövdeleri olduğunu unutmayın. Toprakta yaşamazlar ve tropik kuşakta düzenli yağan yağmurlarla beslenirler. Bu nedenle orkidelerinizi oksijeni yüksek, temiz içme suyu ile sulayıp, zaman zaman yapraklarını sprey yardımıyla ıslatırsanız bundan çok hoşlanacaklardır. Düzenli gübreleme ise bol çiçek açıp yeterli beslenmelerini sağlamaya yeterlidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.