Yiyebileceğinizi Bilmeden Yetiştirdiğiniz 8 Şey

11-01-2022 17:32
Yiyebileceğinizi Bilmeden Yetiştirdiğiniz 8 Şey

Hasadınızın hiçbir bölümünün ziyan olmasına izin vermeyin! Zaten aşina olduğunuz ama tüketmediğiniz bitkilere mutfağınızda yer açın!

Yetiştirdiğimiz bitkilerin alışılagelmiş kısımları mutfağımıza her daim konuk olurken, diğer yenilebilir kısımları çoğu zaman çöpe gitmeye mahkûm oluyor. Çerçeveyi geniş tutup yetiştirdiğimiz bitkilerin çiçeklerini, yapraklarını, saplarını, gövdelerini ve köklerini de değerlendirmekte fayda var. Aslına bakarsanız, bitkilerin bu kısımları doğru değerlendirildiğinde yetiştirmeyi asıl hedeflediğimiz bölümlerinden çok daha heyecan verici sonuçlar doğurabilir. Bamyadan hoşlanmıyor musunuz? Bir de çiçeklerine şans vermeyi deneyin! Yazın ilk haftasının ardından kabak yemekten sıkıldınız mı? Endişelenmeyin, yiyecek konusunda farkında olduğunuzdan çok daha fazla alternatife sahipsiniz.

1. Brokoli Yaprağı

Eğer hayatınızın bir döneminde brokoli, lahana ya da karnabahar yetiştirdiyseniz, yüksek ihtimalle gözünüze yaprakları çarptığında karalahanaya ne kadar benzediklerini düşünmüşsünüzdür. Öyleyse iyi haberi veriyoruz; tadı da tıpkı karalahanaya benziyor! Brokoli yaprağının pişme süresi karalahanaya göre biraz daha uzun olsa da karalahana içeren reçetelerin hepsine kolaylıkla adapte edilebilir. Yaprakları, bitki hâlâ yetişmekteyken dikkatlice toplayabileceğiniz gibi, brokolinin yetişme sürecini yavaşlatmamak adına tamamen büyümesini bekledikten sonra da toplayabilirsiniz.

 

2. Kabak Yaprağı

Balkabağınınki başta olmak üzere, kabak çeşitlerinin asma yaprakları Çin mutfağında fazlasıyla rağbet görüyor. Meyve vermesini umduğunuz bitkilerin yapraklarının hasadını gerçekleştirirken dikkatli olmanız gerek. Yapraklarını toplamak bazı durumlarda kabağın gelişmesini önleyebilir veya daha az ürün vermesine neden olabilir. Ayrıca hassas bir cilde sahipseniz bu işlemi yaparken eldiven kullanmanızda fayda var.

Kabak yaprağı genellikle çorbalara ve yahnilere ilave edilerek kullanılır. Ancak buharda pişirilerek veya Hindistan cevizi sütüyle ağır ateşte pişirilerek güzel bir garnitür de elde edilebilir. Kabak yaprağı da diğer pek çok yeşillik gibi hızlıca pişme özelliğine sahiptir. Hangi pişirme yöntemini tercih ederseniz edin sorun çıkarma olasılığı oldukça düşük bir bitkidir.

3. Kabak Çiçeği

Bahçecilikle uğraşan herkes erkek çiçeklerin meyve üretmediğinin farkında olmayabilir. Meyve üretmiyorlar ancak sofrada güzel bir ziyafet imkanı sunduklarını söyleyebiliriz. Uzun sapları ve köklerinde soğanlarının olmaması sayesinde erkek çiçekleri kolaylıkla fark edebilirsiniz. Çünkü dişi çiçekler daha az sayıda olma eğilimde olurlar ve tabanlarında yenilebilen küçük kabaklar oluştururlar. Zaten eğer dişi bir çiçek alırsanız, gerçekten kabak almış sayılabilirsiniz.

Erkek çiçekleri yeni açmaya başladıkları zaman koparın (Birkaç tanesini tozlaşma için bırakmayı unutmayın). İçerisini pirinç, tavuk salatası, keçi peyniri ya da en sevdiğiniz şeylerle doldurup pişirin. Ayrıca balık, tavuk ve salata için harika bir garnitür olarak da kullanabilirsiniz.

 4. Bamya Çiçeği

Meyve veren bitkilerin yapraklarının genellikle yenilebilir olduğunu fark etmişsinizdir. Bu durum bamya için de geçerli. Bamya çiçeği, sebzenin kendine has tadını muhafaza ederken, pek çok kişinin sevmediği yapışkan dokuya sahip olmama avantajını taşıyor. Bamya çiçeklerini, salatalarınızı veya bamya yemeklerinizi çeşnilendirmek için kullanabilir ya da kabak çiçeklerinde olduğu gibi onlardan lezzetli dolmalar yapabilirsiniz.

5. Fasulye Çiçeği

Bu yaz fasulye toplamaya gittiğinizde yanınıza çiçekleri için de küçük bir kap almayı ihmal etmeyin. Fasulye çiçeği, salataları ve ana yemekleri süslemek için mükemmel bir malzeme! Tatlandırmak için fazla zahmet gerektirmeyen fasulye çiçeği, rengarenk görüntüsüyle oldukça güzel bir sunum ortaya çıkarıyor.

6. Havucun Tepesi

Havuç hasadı yaparken muhtemelen ilk dikkatinizi çekecek olan şey, muhteşem güzellikteki altın rengi (ya da beyaz, kırmızı, sarı veya mor renkteki) kökleridir. Bu güzel köklere bakarken havuçların tepe kısımlarını göz ardı etmeyin. İlk bakışta güzellikleriyle göz kamaştırmıyor olabilirler ama pesto sosuyla harmanlandıklarında, cevizlerle birlikte salata yapımında kullanıldıklarında veya çorbalara ilave edildiklerinde damaklarınızı şenlendirebilirler.

7. Yeşil Lahana Tohumları

Yazın fazla erken veya kışın çok geç geldiği durumlarda, karalahana, roka, brokoli, karnabahar gibi sebzeleriniz zarar görebilir. Bu üzücü bir durum olsa da her zaman kötü sonuçlanmayabilir.

Bu bitkilerin sarı çiçek stokları tükenir tükenmez, tadı kendilerininkini andıran, fasulyeye benzeyen uzun tohum kapsülleri üretmeye başlarlar. En güzel zamanları daha yeşil ve taze oldukları zamanlardır. Bu ürünlerin turşusunu yapabileceğiniz gibi salatalarda kullanabilir veya dalından kopardığınız gibi hemen tüketebilirsiniz.

8. Ayrılmış Lahana Sapları

Baş vermediği için ödüllendirilmemiş bazı lahanalar var fakat tohuma kalkmaya başladıklarında sap üretmeye başladıklarını görebilirisiniz. Örneğin cracoviensis lahana, sahip olduğu aile boyu baş sayesinde mükemmel derecede zengin bir bitki ama dünyanın sadece belli bölgelerinde sapı el üstünde tutuluyor, bazıları da onu lezzetinden ötürü kuşkonmaz lahana olarak adlandırıyor. Bu ürünü doğrayıp, kızarmış patatesle birlikte çorba yapabilirsiniz. Tohuma kalkmış lahana ve patatesle yapacağınız çorba, yaz ortasında içebilecek en ideal çorba olabilir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.